esmaspäev, 30. märts 2009

Ave Sopp: eesmärk on tunda end väärtuslikuna laulukaare all

Väike tagasivaade veel reedele, kui Postimehes tõstatus küsimus repertuaari raskusastme kohta. Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA muusikatoimetaja Ave Sopp selgitas repertuaari ja eelproove puudutavat Vikerraadio saatele Uudis+.

Vikerraadio (VR) Tänases Postimehes ilmus Paavo Roolaiu kiri, kus kurdetakse, et laulupeo kava on äärmiselt keeruline. Paavo Roolaid leiab näiteks, et lastekooride repertuaar on olnud jõukohane nn poolprofessionaalsetele kooridele ja arvab sama ka täiskasvanute repertuaari kohta. Meil on liinil Laulu- ja Tantsupeo SA muusikatoimetaja Ave Sopp, kuidas teie seda väidet kommenteeriksite?

Ave Sopp (AS): Mul on täna seda muidugi eriti huvitav kommenteerida. Nimelt täna on Läänemaal just lastekooride proov ja ka ettelaulmine. Laulsid nii Haapsalu, Lihula kui Kullamaa koorid. Ma ütleksin, et see on lihtsalt suurepärane, kuidas nad laulsid.
Nii et see on nii ja naa. Ega repertuaar ei saagi olla lihtsalt selle mõõdupuu järgi, kas ta on lihtne või on keeruline, vaid ikkagi selle järgi, mida ta üldse lauljatele pakub. Peab kindlasti olema arendav, huvitav. Ma ei ole kuulnud, et keegi oleks öelnud, et see repertuaar ei meeldiks kellelegi või poleks emotsionaalselt pakkuv. Üldiselt kuulen kogu aeg, et tõesti on väga ilus.

VR: Kuidas see repertuaar on üldse kokku pandud?
AS: See protsess kestab kolm aastat. Koorid on jagatud liikidesse ja igal liigil on oma liigijuht ning repertuaar ongi pandud kokku liigijuhtide poolt. Loomulikult arutavad nad seda oma meeskondadega ja need ei ole üldse kergekäeliselt tehtud otsused. Need on väga pikaajalised protsessid ja tegelikult ka väga laiapõhjalised. Eks see repertuaari kujunemine on muidugi laulupidude kõige huvitavam ja valulisem protsess.

VR: Harjumaa koorijuht Age Mets on samuti täna kommenteerinud seda teemat ja tema leiab, et kannatajaks selles küsimuses on rohkem eakamate inimeste koorid, kes ei suuda ära laulda puhtfüüsiliselt seda, mida nooremad inimesed.
AS: Ütleme nii, et see protsess on täna pooleli, kõikides maakondades ei ole veel proove olnud. Me ei ole ju kellegi eest seda varjanud, et meil on konkurents.
Ma arvan, et küsimus ei ole vanas või noores. Küsimus on ikkagi enamasti laulmise tahtes ja muidugi ka dirigentide kvaliteedis. Olen küll näinud proovi, kus on vanemate inimestega seltskonnad … väga kena.

VR: Paar kuud on veel ka aega. Mida te siis ikkagi soovitate nendele, kes on natuke raskustes?
AS: Esimene asi – võtta rahulikult. Eesmärk ei ole ju laulda ette. Eesmärk on tegelikult laulda ja õppida head muusikat. Tsiteerin Ants Sootsi, kes ütles, et eesmärk ei ole see, et õpin eelmisel ööl eksamiks. Eesmärk on olla terve aasta tubli, siis on järgmisel korral kergem.

VR: Et seda protsessi tuleks ikka ka rõõmsalt võtta ja rõõmsalt laulupeole minna ja tõeliselt nautida seda pidu…
AS: Loomulikult tuleks. Selge, et see tuleb erinevalt kätte – mõnel kergemini ja mõnel raskemini. Õigmini – mõnel kiiremini, teisel aeglasemalt. Aga tegelikult on ju meie eesmärk üks – tunda ennast tõeliselt väärtuslikuna laulukaare all. Fenomen pole see, et tuleme lihtsalt kokku, vaid see, et tuleme kokku ja teeme väga kvaliteetset kunsti. See on fenomen.

Kogu intervjuud saab kuulata Vikerraadio kodulehelt.

Tagasi avalehele

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

!Tweetmeme! !Tweetmeme läbi!