esmaspäev, 8. juuni 2009

PRESSITEADE: Algas laulu- ja tantsupeo kuu

Suvise laulu- ja tantsupeoni jääva kuu jooksul toimub kolm nädalat kestev peotule teekond „TuleTulemine” Tartust mööda veeteed läbi Viljandi, Pärnu ja Lääne-Eesti saarte Tallinnasse.
„Selle laulu- ja tantsupeo tuli ühendab oma teekonnal sõna otseses mõttes suure osa Eestist. Laulupeotuli süüdatakse 13. juunil traditsiooniliselt Tartus, kust see liigub kahe nädala jooksul ajalooliste veesõidukite abil mööda siseveekogusid 27. juuniks Pärnusse. Seal ühineb laulupeotuli jaanipäeval Kihnus süüdatud tantsupeotulega. Siit edasi liigub juba laulu- ja tantsupeo ühine tuli meritsi jahtal Ruhnu Karu, vahepeatustega Kuressaares, Haapsalus, Kärdlas ja Lohusalus Tallinna Admiraliteedi basseini suunas,” rääkis Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA juhataja Aet Maatee. „Tuleteekonna randumispaikades annavad kontserte laulu- ja tantsupeo liikmeskonda ühendavad seltsid, kellele tegelikult peo liikumine toetubki,” sõnas ta. Tuld viivad Pärnust Tallinnasse Eesti Rahvatantsu ja Rahvakunsti Selts, Eesti Meestelaulu Selts, Eesti Puhkpillimuusika Ühing, Eesti Naislaulu Selts, Eesti Segakooride Liit ja Eesti Kooriühing. „Laulu- ja tantsupeo tuli randub igal õhtul uues sadamas, kus tule saabumist muusika ja tantsuga pühitsetakse. Päikeseloojangul alustab peotuli uute tulehoidjatega Ruhnu Karu pardal taas oma teekonda,” selgitas TuleTulemise projektijuht Mart Tõnismäe.
Tartus süüdatud laulupeotule toob Pärnusse mööda iidseid laevateid Tartu Meeskoor Akadeemiline Emajõgi koos erinevate ajalooliste laevade huvilisi koondavate seltsidega. „Mõte tuua peo tuli Tallinna veeteed mööda on seotud tantsupeo teemaga „Meri”,” selgitas Mart Tõnismäe.

Samal ajal TuleTulemisega hakkavad alates 30. juunist Tallinnas tantsupeo proovid, lauljad ja puhkpillorkestrid saabuvad pealinna alates 2. juulist. Kokku osaleb suvisel laulupeol 864 koori ja orkestrit 26430 laulja ja pillimängijaga ning 534 tantsu- ja võimlemisrühma kokku 7460 tantsijaga ning võimlejaga. Lisaks osaleb 41 väliskollektiivi 1340 lauljaga.

Laulu- ja tantsupeo kuu raames toimub veel mitmeid ettevõtmisi. Näiteks annab Eesti Post välja 25. laulupeole pühendatud erimargi ja märgistab kuu aja jooksul kogu masintöödeldava posti ÜhesHingamise eritempliga, Eesti Pank emiteerib 10- ja 100-kroonised erimündid, jäätisetootja AS Premia toob müüki spetsiaalselt peoks mõeldud erijäätise ning Eesti Rahvusringhääling tähistab peokuud eriprogrammiga.

25. laulu- ja 18. tantsupidu „ÜhesHingamine“ toimub 2.-5. juulil Tallinnas. Peo juhatab 2. juulil sisse pillipidu Raekoja platsil, sellele järgnevad kolm tantsupeo etendust „Meri“ ja kaks päeva kestev laulupidu. Tantsupeo idee autor on Henn Tiivel ja kunstiline juht Ülo Luht, laulupeo kunstiline juht on Ants Soots.

1 kommentaar:

  1. TuleTulemise ajakava Sakalas http://www.sakala.ajaleht.ee/?id=129583

    VastaKustuta

!Tweetmeme! !Tweetmeme läbi!