reede, 27. märts 2009

Laulupeo repertuaar liiga keeruline?

Postimees.ee-s ilmus täna Paavo Roolaiu lugejakiri, kus kurdeti suvise laulupeo repertuaari liigse keerukuse üle. Niisamuti kurdab Postimehele intervjuu andnud Harjumaa koorijuht Age Mets, et valitud lood ei tohiks olla nii keerulised - paljud koorid ei suuda neid selgeks saada ja on sunnitud peost loobuma. "Laulupeost ei saa teha Õllesummeri laulupidu, sellel peab olema teatud tase. Aga see peaks olema selline, et need vanad memmede koorid, kes võib-olla kõige paremini ei laula, saaksid ka tulla," rääkis koorijuht Postimehele.

Praegu käib eelproovide teine voor, mille käigus selgub, kas ja kui hästi on koorid repertuaari omandanud. Samuti seegi, kes sel korral saab laulukaare alla ja kes mitte. Laulupidu kureeriv Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA muusikatoimetaja Ave Sopp rääkis otse lastekooride eelproovist Läänemaal, et kooride tehtav töö on olnud märkimisväärne ja tase rõõmustav.
"Siin on väikesed Lihula, Kullamaa lastekoorid ja need koorid laulavad seda repertuaari ülima heameelega," rääkis Sopp Postimehele. "Praegu just lõpetas Kullamaa koor, kes laulis ülihästi. Nii et on jõukohane küll," lisas ta.
Ta möönis ajalehele, et mõneti võib inimeste emotsioone mõista, kuid hea repertuaar peab olema huvitav ja arendav. "Selge see, et tööd tuleb teha, see ei ole lihtsalt kättesaadav, aga see tulemus väärib seda," rääkis ta. Väite peale, et keeruliste lugude õppimise käigus kaob laulurõõm, sõnas ta, et "laulurõõm on dirigendis kinni".
"Need proovid, mida mina näinud olen, on olnud väga rõõmsad," ütles ta. Lähemalt saab lugeda Postimehe artiklist "Laulupeo korraldaja repertuaari üle jõu käivaks ei pea".

Ave Sopp räägib laulupeost, selle repertuaarist ja sellest, kuidas koorid on sellega hakkama saanud täna 16.15 paiku Vikerraadio saates Uudis+.


Mida arvad suvise peo repertuaarist? Pane oma arvamus kommentaari kirja.

4 kommentaari:

  1. Natukene keerulised ja "erilised" on mõned lood küll.
    Kuid kui kõvasti süveneda ja nautida, on tegu väga hea muusikaga. Vanematel koorilauljatel on raske, see on selge.
    Mulle isiklikult aga enamus uutest lauludest väga meeldivad.

    VastaKustuta
  2. Aga pange samas vaimus ja lõpuks on Eesti rahva nn. brändiks nimetatud laulupidu tagasi Tartus täies võimsuses, hehee.

    VastaKustuta
  3. Olen täiesti "tavalise" koori laulja ja ei ütleks et neis lauludes midagi nii ilmvõimatut on. Aga samas pole ka meie koor ilmselt mitte kunagi nii tihedalt läbi hooaja laulupeo lauludega tegelenud, nii et eks see midagi ikka ka näitab - aga võibolla see ongi just hea. Tooksin siia hoopis teise vaatenurga, et võibolla on veidi kurb, et sellised väiksemad ja mitte niiväga kõrge tasemega koorid näevad suurt vaeva lugudega millega neil hiljem suurt midagi peale hakata ei ole. Õpid ja õpid, saad ehk selgekski aga koori kevadkontserdil ikka midagi uut laulda ei ole. No mõned ikka on ka :)

    VastaKustuta
  4. Repertuaar on tänavu raskem asja pärast: kuna laulupeole kandideerib nii palju koore, kes kõik ju oskavad laulda, no kuidas siis liigijuhid saavadki otsustada, kes laulupeole pääseb ja kes mitte. raskem repertuaar toob aga teatud koorid esiplaanile.. ja žüriil on lihtsam :)

    VastaKustuta

!Tweetmeme! !Tweetmeme läbi!