reede, 17. aprill 2009

Alternatiivlaulupidu Paldiskis?

Ajakirjanik Rein Sikk kirjutab Eesti Päevalehe artiklis "Paldiski kutsub laulupeost eemale jäetuid lustima", et Paldiski linnavalitsus kutsub laulupeost konkurentsi tõttu kõrvale jäävaid koore alternatiivpidustustele, mille esialgseks nimeks on Väikese Peetri pidu. "Laulupidu, mille korraldamiseks said Paldiski juhid innustust Eesti Päevalehe artiklist „Kümme tuhat äravisatud taidlejat,” peaks toimuma 27. juunil Peetri mägedes," kirjutab Sikk, kelle kirjutisest ja mõtteavaldusest linna algatus hoo sisse sai.

Mida arvad? Pane arvamus kommentaari kirja.

8 kommentaari:

  1. Iseeneset mõte on ju super. Samas ei tasuks Paldiski üritust nimetada alternatiivlaulupeoks. Eestlastele meeldib ju laulda, laulame siis. Kahjuks Laululava kaar ei mahuta kõiki soovijaid ära, seega pakkuda lisaks veel võimalust ühiselt laulda, on ju super idee. Ja seda teha Paldiski linnas, kus on iseenesest kaunis avastamata loodus, kunstiliselt julgeks väita et ka hea koha valik.
    Vale oleks Paldiski laulupole vastu töötada, pigem tugevasti toetada ning tihendada koostööd Üldlaulupeoga.
    Mõelga vaid, selle asemel, et laudakse ühel nädalavahetusel, koordub tulevikus välja, et laulpidu kestab terve nädala, vat see on kõva Eesti bränd.
    Ootan põnevusega Paldiski laulupidu.

    VastaKustuta
  2. Mind huvitab muidugi see, et mismoodi see Paldiski üritus siis kõlab, kui sm Sikk sinna just need aktiivsed kritiseerijad kohale kutsub, kes pole ettelaulmistel suutnud laulupeolaule ära laulda sellisena, et aru saaks, mis lauluga tegu... Sest need, kes laulupidu oluliseks peavad, on Lauluväljakul.
    Paldiski korraldab seega laulupeo, kus laulavad viisipidamatud? No sellega võiks küll kohe UNESCOsse kah taotluse sisse anda.

    VastaKustuta
  3. Eelnevale kommenteerijale ütleksin, et need, kes välja jäävad ei ole teps mitte viisipidamatud ja tantsijatele ei ole elevant jala peale astunud vaid konkurents on väga tihe ja tuleb lihtsalt valik teha. Kahjuks plats kus tantsitakse ja lauldakse ei ole kummist. Ja laulupidu peavad oluliseks kõik, kes on ennast registreerinud laulu- ja tanstupeole. Võin veel mainida, et selle aasta konkurents on väga tihe ja jõudu nn. kohtunikele, kes peavad otsuse langetama :)

    VastaKustuta
  4. Viimasele anonüümsele (12:56) - Olen täiesti sama meelt. Selle minu eelmise, natuke teravavõitu kommentaari ajendas pigem Rein Siku eelmine kirjatükk Päevalehes, kus ta tegi väga suuri ja minule täiesti vastuvõetamatuid üldistusi. Ma olen ise ka pürgimas laulupeole ja kui ei peaks seekord ka saama, siis ma ei hakka esimese hooga kohe mõtlema sellele, et kuidas protesteerida ja minna mingile vastandumisüritusele... Ei, mina lähen kindlasti lauluväljakule, sest laulupidu toimub ju seal. Ükskõik, oled sa siis ühel või teisel pool dirigendipulti :)

    VastaKustuta
  5. isenesest ju väga õige järeldus: soovijaid on lihtsalt rohkem kui ruumi on. Arvan, et Hr. Siku kirjatükk pigem filosofeeris antud teemal, et kuidas siis kõik soovijad lauda ja tantsida saaks ning üritas läbi arutelude leida lahendusi. Olgem ausad, kõikide viimaste artikklite juures on ju päris aktiivne arutelu toimunud. Seda kahjuks aga liiga palju kahes erinevas suunas, ühed need kes toetavad ideed korraldada ka eelneval nädalal laulupidu Paldiskis ja teised need kes süüdistavad lausa Eesti lõhestamisest. Aga sinna ei ole vist midagi parata.
    idee on ju iseenesest aus: pakkuda ka võimalust lauljatele, kes soovivad avalikult esineda, seda ka teha.
    Kui tuleks kokku ka vaid 100 lauljat on ju tore, siis saavad vähemalt veel need 100 inimest võimalust avalikult esineda ja nende esitust suure tõenäosusega hoolikalt kuulatakse.
    Kui oled laulja, fänn või lihtsalt huviline, siis mõlemal üritusel osaleda lauljana või pealtvaatajana oleks ju kaks korda rohkem meeldivat kogemust.

    VastaKustuta
  6. See debatt oleks pidanud toimuma pool aastat tagasi. Tore et nüüdki teema teema ajakirjaniku poolt tõstatati. Aga end ainult targaks ja eksimatuks pidav peakomisjon oleks võinud varem ohu märke näha. Ja täna tuleks ka vigu tunnistada

    VastaKustuta
  7. Just. Ammu oli näha, et inimesed kurdavad. Ja see oli selge ohu märk, mis oleks pidanud viima tegudeni korraldajate poolt. Mitte enese õigustamiseni, kus mitmel pool öeldakse selgelt ära, et kes ikka pingutab, see saab laulud selgeks. Et kui mina olen ka pingutanud nii, et veri ninast väljas ja ikka välja jäänud siis, mis tunne mul jääb? Mul jääbki täpselt see tunne, et mina ei ole tubli. Aga oluline oleks olnud sisendada inimestele sõnumit, et te kõik, kes te püüate, olete tublid, lihtsalt kõik ei mahu.
    Mina näen, et Paldiski pidu pakub praegu suure peo korraldajatele teise võimaluse asi "ära klaarida". Kohe esimese asjana oleks tulnud võtta mõte omaks, pakkuda omalt poolt nii palju tuge korraldamiseks kui võimalik ja just nii nagu keegi juba ütles - ühendada see pidu kõvasti suure peo külge.
    Seda, et Paldiskisse viisipidamatud kokku tulevad, ma küll ei kardaks. Reeglina päris viisipidamatud ju koorilaulus ikka ei käi ja seni on ülevaatajad ju kõiki lauljaid/tansijaid kiitnud, et päris kenasti läheb laulude õppimine.

    VastaKustuta
  8. Viimasele - minu meelest jõuame alles nüüd asja ivani. Mis on tegelikult laulupidu - kas see üle paari aasta Tallinnas paar päeva kestev sündmus? Ei, vähemasti minu jaoks kohe kindlasti mitte. Laulupidu tähendab otseselt ka pidudevahelist aega, seda aega, kui koorid tegutsevad, oma tavapäraseid proove teevad, uusi laule õpivad, esinevad (samamoodi kindlasti ka tantsijad, lihtsalt mina isiklikult tegelen laulmisega :)). Ja selle kooslaulmise harjutamise tulemusel ka üle nelja (või siis nooremad ka üle kahe) aasta laulukaare all teiste samasuguste pühendunud koorilauljatega kokku saavad.

    Aga mis teeb muret - Paldiski pidu oleks vähemasti seniste väljaütlemiste pealt vaadatuna laulupeole vastandumine ja see ei ole kuidagimoodi kena. Maakondlikke pidusid korraldatakse igal pool, see on omamoodi ka suure peo osa. Ja nende pidude juures on üks kindel joon - mitte ükski neist pidudest ei taha mitte kunagi vastanduda pealinnas toimuvale suurele laulu- ja tantsupeole, vaid seal lauldakse sama repertuaari, mis suurelgi peol, lihtsalt mastaap on teine.

    Muideks, ma ei saa jätta mainimata, et mulle kangesti tundub, nagu oleks Sikk selle Paldiski peoga oma rahvakultuuriürituste korraldamise geograafiat lihtsalt väheke laiendanud...?

    VastaKustuta

!Tweetmeme! !Tweetmeme läbi!