esmaspäev, 6. aprill 2009

On siis raske või mitte?

Diskussioon suvise laulupeo repertuaari raskuse üle jätkub. Laupäeval ilmus Eesti Päevalehes artikkel "Koorid kurdavad, et laulupeo kava on üliraske", täna vastas sellele rahvatantsija ja koorilaulja Urmo Kübar - mis ühele jõukohane, on teisele igav ja kolmandale kaelamurdev. "Kirjutades neid ridu pühapäeva õhtul, pärast viietunnist koori- ja kahetunnist rahvatantsuproovi, leian, et vaid kord viie aasta tagant toimuvat pidu üksnes väärtustab see, kui sinna pääsemiseks tuleb ka tööd teha. /---/ Laulu- ja tantsupeo ülesanne on aga ju säilitamise kõrval Eesti koori- ja tantsutraditsioone ka edasi kanda, arendada nii lauljate-tantsijate kui ka publiku nõudlikkust iseenda ja repertuaari suhtes. /---/ Kui nurina ja hala asemel tööle keskenduda, saavad ka keerulised ülesanded enamasti tehtud. Ja rõõm eneseületamisest on seejuures veel suurem. Publiku elamusest rääkimata."
Pikemalt saab lugeda Eesti Päevalehe artiklist "Kunst pole, kullakesed, elu"

On raske või mitte? Pane kommentaari kirja, mida Kübara väidetest arvad.

Tagasi avalehele

4 kommentaari:

  1. Pole ta nii hull midagi, kõik on võimalik kui väga pingutada ja tahta. Mulle meeldivad eriti just Sisaski lood, mis kõlavad väga võimsalt ja patriootlikult ning "Maailma avastamine" on ka kõik kokku väga ilus. Kõige raskem on minu ja ka väga paljude arust just "Laulu algus", mis on tegelikult juba laulupeol kõlanud ning seega ka on tõestus minevikust olemas, et saab hästi kõlama küll. Ja kui me Lasnamäe nõlvast kõik koos üles hõikame "Kuulata!", saab see kindlasti külmavärinaid tekitav olema! Ja seda just väga heas mõttes!

    VastaKustuta
  2. Ma ütleksin, et repertuaar on nõudlik ja mulle see meeldib. On olnud raskem kui eelmiseks laulupeoks valmistudes, aga see-eest ka huvitavam, on mitmeid lugusid, mida laulupeolt ka koori teiste kontsertide kavva võtta. Eriti meeldib valikkooride repertuaar, mis on eriti "krõbe" ja eeldatavasti saab olema suurepärane kontsert koos sümfooniaorkestri, heade kooride ja lauludega, mida varem nii suures koosseisus pole suudetud ette kanda. Aga ka mitte-valikkooride kavas on hästi palju huvitavaid laule, nii et ootan pidu huviga.

    VastaKustuta
  3. Võib ju väita küll, et pole raske. Ja lõpuks, kui kõigil laulud selged, siis tundub, et näe täitsa kena ju. Ja mina pole üldse laulja ka.
    Aga olen lihtsalt mõlgutanud mõtteid selle üle, et olgu siis tantsupidu või laulupidu, kuigi tema üks eesmärke võib olla tutvustada uut loomingut ja pakkuda kõrgetasemelisi etendusi, siis teine (ja mitte vähem tähtsam) eesmärk on ju ajast aega olnud ka see, et see on meie kõigi ühine pidu. Meile, eestlastele, ainuomane suurüritus, mille toimumisele aitavad kaasa kõik eestlased. See on ju ikka olnud ka lisaks lihtsalt kultuuriüritusele ka väga võimas patriotismi kasvataja.
    Ma ei ole küll laulja, aga ma olen suhelnud paljude koorijuhtidega väikestest maapiirkondadest - nendest kohtadest, mille kokku liitmisel moodustubki Eesti. Neil ei ole palju lauljaid, neil ei pruugi olla ka tipptasemel juhendajaid, nad maksavad kõvasti peale, et üldse proovi jõuda, sest elavad võibolla mitmekümnete kilomeetrite kaugusel keskusest, aga nende tahe on suur. Kõik see annab tunda ka laulude omandamisel. Ja kui nemad ikkagi ütlevad, et repertuaar on nende jaoks keeruline, siis ju see nii ka on. Kui selle tõttu jõuavad peole vaid suuremate linnade koorid, kellel on paremad võimalused ja andekamad lauljad, siis tõepoolest, peo kunstiline tase tõuseb, aga langeb tugevalt teine pool - "meie peost" võib kergesti kujunede "nende pidu".
    Loomulikult ei poolda ma seda, et peol üldse mingit taset poleks ja kaare alla kõik joriseda soovijad lubataks. Tuleks leida kompromiss.
    Ilus laul ei pea ju ilmtingimata keeruline laul olema.
    Ka seda on lauljad/juhendajad rääkinud, et pärast laulupidu pole väikesel kooril nende lauludega suurt midagi peale hakata. Mõneti võiks ju laulupeol laulda laule, mis veel kauaks eestlaste meelele ja keelele jäävad...

    VastaKustuta
  4. Algul tundub kõik raseke, kuid piiava harjutamisega see arvamus muutub. Arvan, et kui repertuaar nii nõudlik ei oleks, hakkaks kogu laulu- ja tantsupeo tase manduma. Leian samuti, et raskete laulude/tantsude kõrval on kavas ka lihtsamaid ja tuntumaid teoseid- kogu repertuaar pole kaelamurdev ning mida raskem on ettevalmistus ja töö, seda mõnusam ja uhkem on pärast selle vilju nautida.

    VastaKustuta

!Tweetmeme! !Tweetmeme läbi!