esmaspäev, 6. juuli 2009

Kultuurilaegas avanes

Ühes ÜhesHingamise algusega alustas tegevust mahukas infoportaal Kultuurilaegas, mille abil saab uurida laulu- ja tantsupeo juuri, kiigata rahvapillide ja rahvarõivaste varasalve ning viia end kurssi rahvakalendri pühadega.
Portaal on jaotatud viie valdkonna vahel, sisaldades rohkelt selgitusi, fotosid ning arhiivimaterjale rahvalaulu ja laulupidude, rahvatantsu ja tantsupidude, rahvapillide ja -pillimuusika, rahvarõivaste ning rahvakalendri tähtpäevade kohta. Lehelt leiab ka temaatilisi mänge - näiteks saab kokku panna rahvariidepuzzlet ja visata täringut rahvuskultuuri maastikul, teatab Eesti Pärimusmuusika Keskus. Idee luua keskkond, mis koondaks infot erinevate rahvakultuuri valdkondade kohta tekkis aastaid tagasi, kui Eesti laulu- ja tantsupidusid hakati lisama UNESCO suulise ja vaimse kultuuripärandi nimekirja.
„Kultuurilaeka abil soovime süvendada teadmist, et laulu- ja tantsupidude näol pole tegu pelgalt baltisakslastelt laenatud festivaliga, vaid sellel on sügavamad juured meie identiteedis," kinnitab Kultuurilaeka ideoloog ja esimene peatoimetaja, pärimusmuusika teabekogu juht Aleksander Sünter. „Eestlased armastavad end pidada laulu- ja tantsurahvaks. Mida see aga sisuliselt tähendas eelmiste põlvkondade jaoks? Milliseid laule ja tantse, miks, kus ja millal lauldi ning tantsiti? Kultuurilaeka abil soovime kaasa aidata tänase identiteedi juurte tundmisele ja selle kandjaks oleku väärtustamisele."

Kultuurilaeka hilisemaks peatoimetajaks on Eesti Kirjandusmuuseumi vanemteadur, etnomusikoloog Taive Särg. Kultuurilaeka sisu on hetkel kättesaadav eesti keeles, ent lähiajal lisanduvad ka inglise ja vene keel.

2 kommentaari:

  1. Where can I get information about estonian song celebration in english?

    VastaKustuta
  2. http://www.laulupidu.ee/eng, http://tobreatheasone.wordpress.com/

    VastaKustuta

!Tweetmeme! !Tweetmeme läbi!