pühapäev, 14. juuni 2009

Peotuli alustas üle 900 km pikkust teekonda

Täna, 14. juuni keskpäeval alustas Tartust veeteid mööda liikumist laulupeotuli, mis ühineb 27. juunil Pärnus tantsupeotulega ning jõuab 2. juuliks laulu- ja tantsupeo „ÜhesHingamine” avamiseks Tallinna. Kokku ootab laulu- ja tantsupeo tuld üle 900 kilomeetri pikkune teekond.
TuleTulemine algas täna kell 12.00, kui Tartu raekoja platsilt saatsid laulupeotule teele Tartu linnapea Urmas Kruuse ja kultuuriminister Laine Jänes.
„Nagu ikka, sündis ka sel korral laulupeotuli Tartus. Kuid kui varem on tuli liikunud Tallinna poole mööda maanteed, siis nüüd liigub see ajaloolistel veealustel mööda siseveekogusid esmalt Pärnu poole ja alles sealt pärast ühinemist Kihnu jaanilõkkest süüdatud tantsupeotulega meritsi Lääne-Eesti saarestiku kaudu Tallinna suunas. Igas randumiskohas toimuvad ka rahvaüritused ja nii ühendab TuleTulemine oma teekonnal hulga Eesti inimesi,” ütles peo tuleteekonna ehk TuleTulemise projektijuht Mart Tõnismäe. TuleTulemise teekonna pikkuseks on üle 900 kilomeetri, millest siseveekogudel liigutakse ligi 380 kilomeetrit ja meritsi ligi 320 meremiili (umbes 590 kilomeetrit).


Igas randumispaigas rahvapidu
Laulupeotuli liigub Pärnusse ajaloolisel veeteel mööda Emajõge, Võrtsjärve, Tänassilma jõge, Viljandi järve, Raudna, Halliste, Navesti ja Pärnu jõge. „Vaid Vana-Võidust kuni Viljandini minnakse sõidetavate veekogude puudumisel maismaad mööda,” ütles TuleTulemise Tartu-Viljandi etapi korraldaja Mati Raamat.
Kogu teekonnal liigutakse ajalooliste puulaevadega: kuni Võrtsjärveni viikingipaadiga, Võrtsjärvel viikingipaadi ja kalega, Tänassilma jõest kuni Reiu jõeni haabjatega. „Reiust alates lisandub taas viikingipaat,” lisas Raamat. Tartu-Pärnu teekonna igal õhtul (va 21.06 Vana-Võidus) toimub randumispaigas rahvapidu koos temaatilise kultuuriprogrammiga, kus esinevad kohalikud koorid, tantsijad ja pillimehed. „Lisaks püstitatakse kuuel päeval Kinobussi kinotelk, kus näidatakse laulupeoga seotud filme, kohaliku elu kroonikaid ja veeteedega seotud filme,” ütles Raamat. „Samuti on meil kaasas liikuv lodjakoda, kus tutvustatakse ajaloolise laevaehitusega seotud käsitöötraditsioonide. Igaüks saab võimaluse proovida köie keerutamist ja sepatöid.”

TuleTulemine on tänavuse laulu- ja tantsupeo „ÜhesHingamine” tuleteekond, mille käigus liigub 13. juunil Tartus süüdatud laulupeotuli mööda ajaloolisi siseveeteid ajaloolistel puulaevadel Viljandi kaudu Pärnusse ja ühineb seal Kihnus 23. juunil süüdatud tantsupeotulega. Seejärel liigub laulu- ja tantsupeo ühine tuli jahtal Ruhnu Karu peatustega Kuressaares, Haapsalus, Kärdlas ja Lohusalus 2. juuliks Tallinnasse Admiraliteedi basseini, kus toimub ka peo avamine.

TuleTulemist korraldavad Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA, Eesti Rahvatantsu ja Rahvakunsti Selts, Eesti Meestelaulu Selts, Eesti Puhkpillimuusika Ühing, Eesti Naislaulu Selts, Eesti Segakooride Liit, Eesti Kooriühing, Tartu Meeskoor Akadeemiline Emajõgi ja naiskoor Emajõe Laulikud.

Osale Maalehe viktoriinil - Tagasi avalehele

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

!Tweetmeme! !Tweetmeme läbi!